Borboléta Pincészet - Baj (Komárom-Esztergom)
- Weboldal: www.borboleta.hu
- Facebook: www.facebook.com/BorboletaPinceszet/
- Cím: 2836 Baj, Esterházy nagypince út
- Telefon: +36-30-9722546
- Email: info@borboleta.hu
- GPS: 47.650359. 18.376068
.
.
.
Pincészet neve is e játékos nyelvi ízlelgetésnek köszönhető. A Molnár-Michl házaspár hat éves brazíliai munkájából hozta haza, a Gerecse lábához a „borboléta” kifejezést, melynek eredeti portugál jelentése: pillangó. A kifejezés magyarul is megejtő hangzású, de portugál csengése ráadásként a borhoz kapcsolódó asszociációt is erősíti. A pillangó üde könnyedsége, színessége pedig akár jelképe is lehet a pincészet újjáéledésének, borai sokféleségének.
Boraink:
Boraink elkészítése során három kiemelkedő szempontot igyekszünk szem előtt tartani:
Meg kell őriznünk a helyi adottságok között termő szőlő elsődleges gyümölcsös jegyeit, bukéját, és vissza kell adnunk az e jegyekből kinevelhető legszebb karaktert. Mindezt kézműves igényességgel és a technológiai trükkök nélkülözésével.
Meg kell találnunk az egészen különleges pince biztosította legjobb megoldásokat. A szőlőhegybe harminc méter mélyen benyúló, több mint 120 méteres pince télen-nyáron állandó hőfoka és páratartalma kiváló érlelési lehetőségeket biztosít.
Meg kell keresnünk és fel kell támasztanunk a családi hagyományban éppúgy, mint a szőlőhegyi történetekben megőrzött zamatos és jellegzetes baji bor karakterét.
Olaszrizling
Ahogy Magyarország majdnem minden borvidékén, mi magunk is nagy lelkesedéssel nevelünk olaszrizlinget. A szőlő remekül teljesít a baji szőlőhegyen: biztonsággal, kiváló cukorfokkal érik be. A fajtából származó jellegzetességeket szépen mutatja meg, testes, mégis könnyen érthető és gyorsan megszerethető bor.
Tramini
Minden borász tudja, hogy a tramini nehéz műfaj. Kényes, a fertőzésekre érzékeny, a rothadásra is hajlamosabb fajta. Nehéz vele bánni a pincében is: hosszú évek tanulással teli tapasztalatai alapján lehet csak megfejteni a titkát. De ha egyszer megfejtettük…! Kevéssé elterjedt a baji szőlőhegyen, ugyanakkor itteni létjogosultságát évről-évre bizonyítja. A közeli Móron és a baji szőlőhegyről is jól látható Pannonhalmán ugyanolyan szépen nevelkedik, mint a Borboléta Pincészet birtokán. Fűszeres bukéja, remek teste, egyedi karaktere alapján emlékezetes bort ad.
Ottonel Muskotály
Az Ottonel Muskotály meglepő otthonossággal él a baji szőlőhegyen: évről évre megbízhatóan beérik. Bár savai olykor lágyabbak, de egészséges, illatos bukéjú gyümölcsöt nevel. A hazánkban mára szélesebb körben elterjedt sárga muskotállyal szemben kicsit üdítőbb, könnyedebb bort ad. Elsődleges és nagyon jellegzetes muskotály illata számos friss gyümölcsöt idéz. Zamatokban gazdag karaktere pedig jól illeszkedik elvárásainkhoz. Feltűnően alkalmas bor arra, hogy további híveket nyerjen meg a minőségi borkultúrának.
Baji Házas
A magyar borászok szomorú szívvel vették tudomásul, hogy a francia „cuvée”, vagy magyarosan küvé kifejezést száműznünk kellett boros címkéinkről, boraink neveiből. Nehéz helyzet ez, hiszen már egy jól ismert, beépült szó helyett kell újakat kitalálnunk. És bár születtek remek megoldások, a kifejezés tartalmának legjobban megfelelő „házasítást” sokan nem tartják elég jó hangzásúnak, a „vegyes” kifejezés pedig kifejezetten dehonesztálónak hangzik.
Szolgáltatásaink:
Kérjük bármely programunkra jelentkezik, előtte egyeztessen velünk:
Címünk: 2836 Baj, Esterházy nagypince út.
Telefon: +36-30-9722546
E-mail: info@borboleta.hu
Pincészetünk örömmel lát vendégül baráti társaságokat, kisebb létszámú céges rendezvényeket, de akár a környéken kiránduló családokat is. Rugalmasan alkalmazkodunk vendégeink igényeihez.
Borboléta manufaktúra
Új lekvárálmok a Borboléta Manufaktúrától:
Miért egyél kézműves lekvárt?
Mert finom. Mert gyümölcsből készül. Mert otthonillatú. Mert nagymamás. Mert egyedi. Mert csábító. Mert ábrándos.
Mi nincs a kézműves lekvárban?
Nincs tartósítószer. Nincs ízfokozó. Nincs térfogatnövelő. Nincs mesterséges adalék. Nincs hozzáadott aroma. Nincs színezék. Nincs emulgeálószer.
A birtok gyümölcsfáinak termése kiváló alapanyaggal látja el a Borboléta Manufaktúra egyedi termékeit. Michl Éva néni munkájának eredményeként különleges lekvárok, kandírozott gyümölcsök, gyümölcssajt alapú csokoládék látnak napvilágot.
A lekvárok és gyümölcs alapú finomságok nem tartalmaznak tartósítószert, nélkülözik az ízfokozókat, állományjavítókat vagy bármely más adalékot. Valamennyi lekvár a Borboléta birtokon termő gyümölcsökből készül: a cseresznye, meggy, barack, mandula, dió, alma és körtefák évről évre bizonyítják, hogy nincs párja a Kárpát-medencében termett gyümölcsnek.
Az aszalt gyümölcsök, mint sárgabarack vagy szilva, ízlés szerint lehet töltve dióval, mandulával vagy mogyoróval, de akár marcipánnal is. A kandírozott, vagy aszalt gyümölcsök belga callebaut csokoládéval kerülnek bevonásra, így természetes gyümölcstartalmuk mellett rendkívül finomak.
Érdemes megkóstolni! Keressen minket elérhetőségeinken:
+36-30-9722546
.
.
Pincészet neve is e játékos nyelvi ízlelgetésnek köszönhető. A Molnár-Michl házaspár hat éves brazíliai munkájából hozta haza, a Gerecse lábához a „borboléta” kifejezést, melynek eredeti portugál jelentése: pillangó. A kifejezés magyarul is megejtő hangzású, de portugál csengése ráadásként a borhoz kapcsolódó asszociációt is erősíti. A pillangó üde könnyedsége, színessége pedig akár jelképe is lehet a pincészet újjáéledésének, borai sokféleségének.
Boraink:
Boraink elkészítése során három kiemelkedő szempontot igyekszünk szem előtt tartani:
Meg kell őriznünk a helyi adottságok között termő szőlő elsődleges gyümölcsös jegyeit, bukéját, és vissza kell adnunk az e jegyekből kinevelhető legszebb karaktert. Mindezt kézműves igényességgel és a technológiai trükkök nélkülözésével.
Meg kell találnunk az egészen különleges pince biztosította legjobb megoldásokat. A szőlőhegybe harminc méter mélyen benyúló, több mint 120 méteres pince télen-nyáron állandó hőfoka és páratartalma kiváló érlelési lehetőségeket biztosít.
Meg kell keresnünk és fel kell támasztanunk a családi hagyományban éppúgy, mint a szőlőhegyi történetekben megőrzött zamatos és jellegzetes baji bor karakterét.
Olaszrizling
Ahogy Magyarország majdnem minden borvidékén, mi magunk is nagy lelkesedéssel nevelünk olaszrizlinget. A szőlő remekül teljesít a baji szőlőhegyen: biztonsággal, kiváló cukorfokkal érik be. A fajtából származó jellegzetességeket szépen mutatja meg, testes, mégis könnyen érthető és gyorsan megszerethető bor.
Tramini
Minden borász tudja, hogy a tramini nehéz műfaj. Kényes, a fertőzésekre érzékeny, a rothadásra is hajlamosabb fajta. Nehéz vele bánni a pincében is: hosszú évek tanulással teli tapasztalatai alapján lehet csak megfejteni a titkát. De ha egyszer megfejtettük…! Kevéssé elterjedt a baji szőlőhegyen, ugyanakkor itteni létjogosultságát évről-évre bizonyítja. A közeli Móron és a baji szőlőhegyről is jól látható Pannonhalmán ugyanolyan szépen nevelkedik, mint a Borboléta Pincészet birtokán. Fűszeres bukéja, remek teste, egyedi karaktere alapján emlékezetes bort ad.
Ottonel Muskotály
Az Ottonel Muskotály meglepő otthonossággal él a baji szőlőhegyen: évről évre megbízhatóan beérik. Bár savai olykor lágyabbak, de egészséges, illatos bukéjú gyümölcsöt nevel. A hazánkban mára szélesebb körben elterjedt sárga muskotállyal szemben kicsit üdítőbb, könnyedebb bort ad. Elsődleges és nagyon jellegzetes muskotály illata számos friss gyümölcsöt idéz. Zamatokban gazdag karaktere pedig jól illeszkedik elvárásainkhoz. Feltűnően alkalmas bor arra, hogy további híveket nyerjen meg a minőségi borkultúrának.
Baji Házas
A magyar borászok szomorú szívvel vették tudomásul, hogy a francia „cuvée”, vagy magyarosan küvé kifejezést száműznünk kellett boros címkéinkről, boraink neveiből. Nehéz helyzet ez, hiszen már egy jól ismert, beépült szó helyett kell újakat kitalálnunk. És bár születtek remek megoldások, a kifejezés tartalmának legjobban megfelelő „házasítást” sokan nem tartják elég jó hangzásúnak, a „vegyes” kifejezés pedig kifejezetten dehonesztálónak hangzik.
Szolgáltatásaink:
Kérjük bármely programunkra jelentkezik, előtte egyeztessen velünk:
Címünk: 2836 Baj, Esterházy nagypince út.
Telefon: +36-30-9722546
E-mail: info@borboleta.hu
Pincészetünk örömmel lát vendégül baráti társaságokat, kisebb létszámú céges rendezvényeket, de akár a környéken kiránduló családokat is. Rugalmasan alkalmazkodunk vendégeink igényeihez.
Borboléta manufaktúra
Új lekvárálmok a Borboléta Manufaktúrától:
Miért egyél kézműves lekvárt?
Mert finom. Mert gyümölcsből készül. Mert otthonillatú. Mert nagymamás. Mert egyedi. Mert csábító. Mert ábrándos.
Mi nincs a kézműves lekvárban?
Nincs tartósítószer. Nincs ízfokozó. Nincs térfogatnövelő. Nincs mesterséges adalék. Nincs hozzáadott aroma. Nincs színezék. Nincs emulgeálószer.
A birtok gyümölcsfáinak termése kiváló alapanyaggal látja el a Borboléta Manufaktúra egyedi termékeit. Michl Éva néni munkájának eredményeként különleges lekvárok, kandírozott gyümölcsök, gyümölcssajt alapú csokoládék látnak napvilágot.
A lekvárok és gyümölcs alapú finomságok nem tartalmaznak tartósítószert, nélkülözik az ízfokozókat, állományjavítókat vagy bármely más adalékot. Valamennyi lekvár a Borboléta birtokon termő gyümölcsökből készül: a cseresznye, meggy, barack, mandula, dió, alma és körtefák évről évre bizonyítják, hogy nincs párja a Kárpát-medencében termett gyümölcsnek.
Az aszalt gyümölcsök, mint sárgabarack vagy szilva, ízlés szerint lehet töltve dióval, mandulával vagy mogyoróval, de akár marcipánnal is. A kandírozott, vagy aszalt gyümölcsök belga callebaut csokoládéval kerülnek bevonásra, így természetes gyümölcstartalmuk mellett rendkívül finomak.
Érdemes megkóstolni! Keressen minket elérhetőségeinken:
+36-30-9722546
képek
Térkép